?

Pazarlama iletişimi stratejsi nedir ve neden önemlidir?


Pazarlama iletişimi, marka ve ürün tanıtımı yapmak ve marka bilinirliğini artırmak için e-ticaret firmaları için önemli bir yere sahiptir. Pazarlama çalışmalarınız tek bir çatı altında toplamak ve bir bütün içerisinde bu çalışmaları yapmak için pazarlama iletişimine ihtiyacınız vardır.

Pazarlama iletişimi nedir?
Pazarlama iletişimi, hedeflenen pazarda marka ve ürüne yönelik bir talep yaratmak amacıyla, farklı kanallarda yapılan pazarlama çalışmalarının tümüne verilen isimdir. Pazarlama çalışmalarının genelini kapsar. Bunlar; pazarlama çalışmalarında hitap edilecek hedef kitleyi, stratejiyi, dili ve ürünlere nasıl ilgi yaratılacağıyla ilgili ön çalışmaları kapsamaktadır.

Pazarlama iletişimi stratejisi nedir?
Pazarlama iletişimi stratejisi ise, farklı kanallar üzerinde markanın tanıtımını yapmak için ne tür pazarlama faaliyetlerinin yapılacağının belirlenerek, bir plana oturtulmasıdır. Bu strateji oluşturulurken üç ana temel unsur üzerinde durulur:

Markanın konumlandırılması: İletişim stratejinizi oluşturmak için öncelikle markanın, pazarda nasıl bir şekilde konumlandırılması gerektiğine karar vermeniz gerekir.

Müşteri profilinin belirlenmesi: Müşteri profilinin belirlenmesi de pazarlama çalışmalarının hangi kanallar üzerinen nasıl yapılacağı konusunda fikirler verir. Hedef kitle belirlenmeden pazarlama çalışmalarının yapılması zordur ve aynı zamanda boşa para kaybına neden olabilir.

İlgili rehber: İdeal hedef kitlenizi bulmanızı sağlayacak ipuçları

Bütçenin belirlenmesi: Yıllık pazarlama planları yapılırken, bu çalışmalar için gerekli olacak olan bütçenin de belirlenmesi gerekir. Burada pazarlama iletişimi sürecinde belli bir bütçe belirlenebileceği gibi şirket, pazarlama çalışmaları için önden bir bütçe de verebilir. Bu durumda da elde ki bütçenin verimli kullanılması için stratejilerin geliştirilmesi gerekir.

İlgili rehber: Dijital pazarlama bütçenizi nasıl oluşturmalısınız?

Pazarlama iletişimi stratejisi nasıl oluşturulur
Hedef kitlenizi iyi tanıyın
Hedef kitle analizi pazarlama iletişimi sürecinde önemli bir yere sahiptir. Hedef kitlenin özelliklerine, alışveriş alışkanlıklarına, demografik yapısına, maddi gelir durumuna ve ilgi alanlarına göre pazarlama çalışmalarının yapısı değişir.

Hangi kanallar üzerinde bu çalışmaları yapacağınıza, ne tür içerik ve reklam formatları kullanacağınıza, iletişim dilinizin nasıl olacağına ve hangi günlerde hangi zaman dilimleri içerisinde pazarlama çalışmalarınızı yapacağınıza hedef kitlenizi araştırarak karar vermeniz gerekir.

Ürün ve hizmetlerinizi eşsiz yapan yönleri belirleyin
Tüketicilerin ilgisini ve dikkatini çekerek, onları ürün ya da hizmetlerinize yönlendirmek için onlara bir sebep vermeniz gerekir. Bu durumda da sizi eşsiz kılan ve rakiplerinizden ayrıştıran özelliklerinizi belirlemeniz gerekir. Herbir ürün kategorisinde, tüketicilere neler sunduğunuzu, onların hangi sorunlarını çözdüğünüzü, rakiplerinizde olmayan ancak sizde olan özellikleri pazarlama çalışmalarınıza dahil ederek, marka ve ürünlerinize bu şekilde talep oluşturmaya çalışmalısınız.

Pazarlama kanallarınız belirleyin
Hedef kitlenizi tanımladıktan sonra pazarlama kanallarınızı belirlemeniz önemlidir. Tüketicilere en verimli şekilde nasıl ulaşacağınızı belirleyerek, stratejilerinizi bu platformlar üzerine kurgulamanız gerekir. Bu kanallar şöyle olabilir:

Online reklamlar: Adwords, sosyal medya reklamları, affilate vb.
Fiziki ve basılı reklamlar: Dergi, gazete, bilboard, TV, radyo reklamları vb.
Etkinlikler
Sponsorluklar
Influencer pazarlama çalışmaları
İçerik pazarlama çalışmaları
E-posta pazarlama çalışmaları
Pazarlama çalışmalarında gerekli olan marka ögelerini belirleyin
Pazarlama iletişimi yaparken, markanın hangi ögelerini ön plana çıkartacağınızı ve stratejilerinizde hangi unsurları kullanacağınızı da belirlemeniz gerekir. Bu unsurlar da şöyle olabilir:

Web site
Mobil uygulamalar
Sosyal platformlar
Reklam kampanyaları
Markanın basılı dökümanları (broşür, dergi vb.)
Pazarlama iletişimi neden önemli?
Bu iletişimi yapmanız, markanıza birçok fayda sağlayacaktır. Öncelikle marka kimliğinizi oluşturmanızı sağlar. Marka kimliğinizin olması, orijinal ve tanınmış bir marka olma yolundaki ilk adımınız olacaktır.

Bunlara ek olarak marka bilinirliğinizi artırmak için de tek ve bütünleşik bir pazarlama stratejisine ihtiyacınız olur. Bunun için de pazarlama iletişimi yapmanız gerekir. Bu bütünleşik strateji, rekabette öne geçmenize yardımcı olurken, tüketiciler arasında bir komünite yaratmanıza da yardımcı olur. Belli bir topluluğa ulaşarak, hayran kitleleri edinmeniz de sadık müşteri kitlelerinizin olmasını sağlayarak, markanızı en iyi şekilde tanıtmanıza yardımcı olur.

Pazarlama iletişimi ile ilgili sık sorulan sorular
Dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?
Dijital pazarlama stratejisi, internet ortamındaki reklam ve tanıtım çalışmalarınızı kapsamaktadır. Bunun için öncelikle hedef kitlenizi analiz etmeniz gereklidir. Hedef kitle analizi ile onların ilgi alanlarını keşfederek, ürünlerinize nasıl yaklaşacaklarını görmenizi sağlar. Böylelikle dijital kanallar üzerinde yapacağınız çalışmalar için bir format belirleyerek sürece devam edebilirsiniz. Aşağıdaki rehberimizde konuya ilişkin daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

İlgili rehber: 2020'de ihtiyacınız olan dijital pazarlama stratejisi

Dijital pazarlamada hangi reklam türleri kullanılır?
Adwords, sosyal medya reklamları, influencer pazarlama, affilate pazarlama, e-posta pazarlama, banner (display) reklamlar dijital pazarlamada kullanabileceğiniz reklam türlerine örnek olarak gösterilebilir.

İlgili rehber: Dijital pazarlamada kullanabileceğiniz reklam türleri

Pazarlama iletişiminde ölçümlenmesi gereken metrikler
Metriklerin ölçümü de stratejilerinizin ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Bunun için de öncelikli olarak ölçmeniz gereken metrikleri şöyle sıralayabiliriz:

Etkileşim oranları
Erişim sayısı
Geri dönüşüm oranı
Kazanılan müşteri oranı
Müşteri başına maliyetler
Yatırım getirisi
Toplam web site ziyaretçi sayısı
Yaptığınız çalışmaların kapsamına göre bu metriklerin sayısı artış gösterebilir.